Over Pieter

Maak kennis met singer-songwriter PieterMuzikale invloedenTekstenInstrumentenAlbums & ProductieHet album: EverythingFilm & DocuTakandBand

Read this page in English

Maak kennis met singer-songwriter Pieter Tak

Pieter Tak is een geboren en getogen Bredanaar (’52) en een singer-songwriter van veelal Engelstalige songs. Volgens insiders een echte songsmid met een repertoire wat in de honderden nummers loopt. “Ik begon laat met gitaar spelen, toen ik bijna 18 was” vertelt hij, “maar ik ging meteen meezingen met de akkoorden en in die worsteling vond ik zo mijn stem.’

Met schoolvrienden vormde hij het bandje ‘Attic’, genoemd naar de zolder waar ze oefenden en al spoedig bracht hij eigen nummers in. Het trok enige publieke aandacht en er zijn nog opnames van bewaard gebleven. “We konden alleen maar opnemen met 1 microfoon en ’n geleende bandrecorder en op casettedecks met veel ruis. Later zijn we een keer in een studio wat gaan vastleggen. Als reactie kregen we te horen dat het allemaal veel commerciëler kon en moest, wilden we wat bereiken. Nou, daar had ik echt geen zin in.

Muzikale invloeden

Pieter speelt louter eigen werk in zijn eigen muzikale stijl en gevoed door Engelse, maar vooral Amerikaanse muziek van de jaren ’70. “Ik speelde ook een geruime tijd Ierse muziek zoals bij de groep ‘Moira’, waar ik een hoop van heb opgestoken.‘ De ene keer tref je een ballade met een vleugje country, dan weer meer folk-achtige rock. Het kan ook ’n bluesy song worden, of klinkt er wat pop doorheen. Maar het blijft typisch Pieter. En natuurlijk zijn de muzikanten waarmee hij speelt van wezenlijke invloed op de sound van Pieter. “Ik schrijf geen partijen uit, maar met de kwaliteiten van iedereen samen maken we de songs tot ’n klinkend geheel.

Teksten

Pieter stelt zich in zijn teksten op als mens van deze tijd, kwetsbaar, kritisch, maar ook met een vleugje ironie en zelfspot. Over de menselijke omgang en maat der dingen getuigen z’n woorden. Over onzekerheden en problemen van alledag (en die van op termijn) schrijft hij, maar ook over de zoektocht naar het onbekende in de liefde. “Soms raken teksten van hedendaagse dichters me zo dat het bijna vanzelf in mij begint te gonzen en er een song uit ontstaat“, aldus Pieter.

“Van deze tijd, kwetsbaar, maar ook met een vleugje ironie.”

— Over Pieter Tak

Instrumenten

Pieter bespeelt nogal wat akoestische en elektrische gitaren. Hij is altijd op zoek naar een instrument met een andere klankkleur en gebruikt diverse stemmingen in zijn composities. Op deze site schrijft Pieter ook over zijn gitaren, hoe hij eraan is gekomen en wat het instrument hem brengt. “Elk andere instrument brengt een nieuw geluid en kan weer de basis zijn voor ’n stel nieuwe songs.” Daarnaast maakt hij liedjes op banjo en piano. Bij opnames speelt hij ook mondharmonica, sitar, of een snufje mandoline.

Albums en productie

In de studio produceerde Pieter met muzikale vrienden in eigen beheer een aantal albums, zoals ‘Rivers From The Heart’, ‘Waters From The Well’, ’The Watcher’ en het Nederlandstalige ‘Broos’. “Die cd’s zij allemaal uitverkocht, alleen bewaar ik er nog ’n paar setjes voor speciale belangstelling,
zegt hij met een glimlach. De laatste jaren ‘knutselt’ hij, zoals hij dat zelf zegt, in de home-studio aan zijn muziek, in samenwerking met muzikale vrienden en moderne digitale techniek. Een twintigtal songs kwam al uit op YouTube onder eigen naam en voorzien van ’n film- of fotoreportage. Beluister maar eens songs als:

het album everything

Pieter schreef en produceerde in eigen beheer de cd ‘Everything’ met 11 gevarieerde songs. Muzikale vrienden spelen diverse instrumenten naast Pieters gitaren- en zangpartijen. Zij zijn te horen op drums, bas, piano en saxofoon. “Het nummer ‘The Last Bell’ is wel een lievelingetje van me, ook vanwege de prachtige hoorn-partij die daarbij gespeeld wordt.

De cd kreeg goede kritieken en is nog steeds verkrijgbaar via de website. Uit deze samenwerking ontstond de TakandBand.

Film & docu

Ook schrijft hij muziek voor films en documentaires van filmmaker Liesbeth van Well. Een voorbeeld hiervan is de docu met pianobegeleiding van Pieter ‘Vrijwilligers in de Palliatieve Zorg‘. Zo schreef hij ook voor het vijfjarige bestaan van de stichting ‘Buddy to Buddy’ het lied ‘Buddy of Mine’.

In samenwerking met studenten Media&Games van BUas (Breda) werkt Pieter aan songclips, waarvan de “Toes” clip een eerste uiting is.

TakandBand

Tegenwoordig treedt Pieter op met TakandBand en is via deze site ook te boeken. TakandBand heeft de mogelijkheid om in diverse formaties te spelen, naar gelang ruimte en budget. Op FaceBook, YouTube en alle streaming kanalen verschijnt er iedere maand een nieuwe song van TakandBand, geïllustreerd met foto/videoclips en lyrics. Meer dan twaalf songs zijn er al via deze media te beluisteren.

Bezoek ook de discografie pagina voor links naar ouder en nieuw(er) werk.


‘Straight from the heart. Afwisselend. Overtuigend. En vaak ook ontroerend. Pieter, ik ben trots op je!’

Roeland

Wil je Pieter iets vragen of melden?

%d bloggers liken dit: